A little history of… Zorgtoeslag

We hebben in Nederland behoorlijk wat regels, voorwaarden en wetten maar vaak weten we niet eens waar deze nou eigenlijk vandaan komen en wat de gedachtegang er achter is. Vandaar dat ik in ‘A little history of..’ een korte maar krachtige (en leuke) geschiedenisles over verschillende financiële onderwerpen geef. We trappen af met een begrip dat zowel met financiën als met de zorg te maken heeft, namelijk zorgtoeslag. Overigens is Leuker.nl dé site waarop jij op een leuke en makkelijke manier je zorgtoeslag kan aanvragen! Start binnen een paar minuten zonder Digid je zorgtoeslag aanvraag en krijg ook nog leuke kortingen.

Invoering van zorgtoeslag

Maar nu; de geschiedenis van zorgtoeslag in een notendop! In 2006 is de zorgtoeslag in Nederland ingevoerd als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel. In het jaar van de invoering van zorgtoeslag (2006) hebben rond de 5,1 miljoen Nederlanders deze toeslag aangevraagd. Toentertijd hadden veel mensen geen zorgtoeslag aangevraagd omdat ze uitgingen van het brutoloon. Niet wetende dat de toeslag gebaseerd is op het toetsingsinkomen en niet het bruto-inkomen. Het toetsingsinkomen is daarbij vaak lager door de aftrek van hypotheekrente.

Wet zorgtoeslag

Het “Besluit percentages drempel- en toetsingsinkomen zorgtoeslag van 2011′, bepaalt van 2012 tot en met 2040 wat verzekerden over het minimumloon en over het overig inkomen moeten betalen. Deze percentages worden ook wel normpercentages genoemd en worden elk jaar hoger.

Vermogen en recht op zorgtoeslag

Een jaar later werd er weer een wijziging gemaakt. Waarbij er met ingang van 2013 een aanvullende regel kwam voor het krijgen van zorgtoeslag. Vanaf 2013 bepaalt de wet op zorgtoeslag in verband met een vermogenstoets dat het huishouden in Box 3 niet meer dan 80.000 euro meer belastbaar vermogen heeft dan het vrijgestelde bedrag.

Fiscale maatregelen en groene beleggingen

En bovenop deze lastige regelingen heb je nog de ‘overige fiscale maatregelen 2013’  waarbij de groene beleggingen meetellen. Ik zou nu ook deze groene beleggingen en de vermogenstoets kunnen uitleggen maar om het toch nog een beetje begrijpelijk te houden laat ik dat maar achter wegen. Denk je “goh dit smaakt naar meer ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de gehele geschiedenis van de zorgtoeslag, kijk dan even op www.st-ab.nl voor een mooi chronologisch overzicht.

Zorgtoeslag kan de Nederlandse burger dus al vanaf 2006 aanvragen. Dit kan natuurlijk op de welbekende manier; via internet met je Digid of via een papierenformulier die je via de BelastingTelefoon kan aanvragen. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Precies, vraag daarom makkelijk (zonder Digid) én leuk (met gave acties) je zorgtoeslag op Leuker.nl aan!