FiniVraag: Wat is een toeslagpartner?

Elke maand leg ik in dummietaal een gecompliceerd, moeilijk en of onduidelijk financieel begrip uit. Volg deze rubriek en voordat je het weet kun je je medestudenten/scholieren ervan overtuigen dat je een expert op financieel gebied bent! Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens ontzettend handig om te weten wat er allemaal in de wereld van geld omgaat. Lees de Leuker blogs, volg ons op Facebook en Twitter en je wordt een lopend financieel woordenboek!

Deze keer in FiniVraag: Wat is een toeslagpartner?

Bij bijna alle toeslagen of financiële zaken die je aanvraagt of die je moet regelen wordt er gevraagd of je een toeslagpartner hebt. Nou is het vrij simpel als je überhaupt geen partner hebt en lekker vrijgezel bent want dan hoef je zonder na te denken ‘nee’ aan te vinken. Maar stel je hebt wel een partner waneer is het dan een toeslagpartner en wanneer niet?

Wie is je toeslagpartner?

De Belastingdienst spreekt bij toeslagen niet over een normale partner maar over een toeslagpartner. Maar wie is dan die toeslagpartner? Je hebt volgens de overheid een toeslagpartner wanneer je een echtgenoot of een geregistreerde partner hebt. Daarnaast kan iemand anders die op je woonadres staat ingeschreven ook je toeslagpartner zijn. Dit is het geval als je in één van de volgende situaties (met je partner) zit:

  1. Je hebt samen met diegene een kind.
  2. Je bent partner voor een pensioenregeling.
  3. Jij en je partner hebben een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris.
  4. Jij hebt het kind van je partner erkend.
  5. Je partner heeft het kind van jou erkend.
  6. Je bent samen in het bezit van een koopwoning.
  7. Jij of een medebewoner hebt/heeft een inwonend kind die jonger dan 18 jaar is.
  8. Jullie zijn elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
  9. Je was in 2015 al toeslagpartner van je partner.

Zit je niet in één van bovenstaande situaties dan heb je geen toeslagpartner. Hopelijk is dit begrip weer een stukje helderder! Heb je na aanleiding van deze blog nou nog vragen? Kijk eens op Leuker.nl, of stel ze gerust in een comment. Ik geef je binnen 48 uur antwoord!