Geen zorgtoeslag ontvangen, wat nu?

Geen zorgtoeslag ontvangen is één van die dingen waar scholieren en studenten natuurlijk niet erg blij van worden. Heb je al een paar dagen (of misschien wel weken) op dit ‘gratis’ gewacht en dan staat ’t nog niet op je rekening! Maar waar is je zorgtoeslag? Leuker.nl heeft een checklist/ handleiding voor je gemaakt wat je kunt doorlopen wanneer je je zorgtoeslag niet hebt ontvangen. Handig he?! Volg ons op Facebook en Twitter voor nog veel meer handige geldtips!

Wanneer wordt zorgtoeslag uitbetaald

Zorgtoeslag wordt meestal op de 20ste van de maand door de Belastingdienst uitbetaald. Tenzij de 20ste in het weekend of op een feestdag valt dan wordt de zorgtoeslag namelijk de eerstvolgende dag overgemaakt. Viel de 20ste op een normale doordeweekse dag en staat er alsnog geen toeslag op je bankrekening? Dan is het hoogste tijd om te checken wat er aan de hand is.

Daarom hieronder stapsgewijs “wat te doen als je geen zorgtoeslag hebt ontvangen?”

Stap 1. Heb je je zorgtoeslag al aangevraagd?

Voordat je zorgtoeslag iedere maand op je rekening gestort krijgt, moet je het wel eerst aanvragen. Dit kan heel eenvoudig en zonder DigiD via leuker.nl, helemaal gratis natuurlijk. Heb je al je zorgtoeslag aanvraag ingediend en ook al een bericht van de belastingdienst ontvangen? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2. Uitbetalingsdatum Belastingdienst checken

Als eerste is het handig om na te gaan of het daadwerkelijk de 20ste van de maand is geweest en de uitbetalingsdag ook op een werkdag viel. Wacht even met in paniek raken en check de kalender of je telefoon. De Belastingdienst stort de zorgtoeslag meestal in de loop van de ochtend op je rekening, dit kan per bank verschillen.

Is de 20e van de maand al geweest, is het een doordeweekse dag en staat de zorgtoeslag nog steeds niet op je rekening? Misschien is er toch iets misgegaan, ga door naar stap 3!

Stap 3. Kijk in Mijn toeslagen  

Ga naar de website van de Belastingdienst en kijk bij Mijn toeslagen wat er aan de hand is. Let daarbij op de volgende punten:

Stap 4. Ga na of je recht hebt op zorgtoeslag

Als je bent ingelogd bij Mijn Toeslagen zie je op de homepage een toeslagen overzicht. Als je recht hebt op zorgtoeslag dan zou er als het goed is bij het kopje zorgtoeslag een jaarbedrag moeten staan.

Stap 5. Controleer het maandelijks toeslag bedrag

Stond er in het toeslagen overzicht een jaarbedrag voor zorgtoeslag dan heb je recht op zorgtoeslag. Kijk dan vervolgens bij het tabblad “Uitbetaald” om de maandelijkse toeslag bedragen te controleren. Bij dit tabblad staat er per toeslag een tabel waarin je kunt zien hoeveel het bedrag per maand is.

Stap 6. Verifieer je rekeningnummer

Je kan wel recht hebben op zorgtoeslag maar als er bij je persoonlijke gegevens een verkeerd rekeningnummer (kans is klein) staat komt het bedrag natuurlijk niet op jouw rekening te staan. Onder de toeslagentabel staat er een rekeningnummer. Check of dit jouw rekeningnummer is waarop de toeslag is uitbetaald.

Alles gecontroleerd in Mijn Toeslagen 

Heb je dit nou allemaal gedaan en staat er wel een jaarbedrag op de homepage maar geen maandbedragen onder ‘Uitbetaald’? Dan is het verstandig en makkelijk om de BelastingTelefoon te bellen. Maar heb je daarentegen pas net je zorgtoeslag op Leuker.nl aangevraagd? Dan hoef je niet te bellen. Je krijgt dan namelijk een beschikking op het moment dat de Belastingdienst je zorgtoeslag aanvraag heeft verwerkt. Deze beschikking kun je bekijken in Mijn toeslagen bij ‘Mijn beschikkingen’. Vervolgens ontvang je de eerste uitbetaling.

Nog niet je zorgtoeslag aangevraagd? Vraag dan snel zonder DigiD je zorgtoeslag op Leuker.nl aan en profiteer ook nog eens van gave acties!