Back to school: geld lenen voor de studiekosten

Het studentenleven is niet goedkoop. Je moet je studie, je kleding en je uitstapjes betalen. Als je uitwonend bent, komen daar een hele hoop andere kosten bovenop. Het kan zijn dat je het zelfs met je bijbaantje niet bekostigd krijgt. Je kunt, als het echt nodig is, tijdens je studie geld lenen. Let wel op wat voor manier van lenen je kiest!

Een lening afsluiten bij DUO

Geld lenen bij Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) is een goedkope en veilige manier voor studenten om aan extra geld te komen gedurende hun studieperiode. DUO biedt namelijk zeer voordelige leningen aan voor studenten. Tegen hele lage rentetarieven kan een student een bepaald bedrag lenen. Het rentetarief ligt in 2017 op 0 procent. Deze lening kun je maandelijks kosteloos verhogen of verlagen.

 

DUO maakt onderscheid tussen mensen die nog recht hebben op een studiefinanciering en mensen die geen recht (meer) hebben op een studiefinanciering. Als je nog recht hebt op een studiefinanciering, dan kun je gebruikmaken van een basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs. Indien je geen recht hebt op een studiefinanciering, dan kun je bij DUO een bepaald bedrag per maand lenen.

 

Wil je graag extra geld lenen om je studie te bekostigen? Dan kun je ook collegekrediet aanvragen. Het collegegeldkrediet mag per maand maximaal een twaalfde deel betreffen van het totaal aan collegegeld dat je op jaarbasis betaalt. Met een voltijdse HBO-studie kun je dan tussen de €150,- en €200,- lenen.

Lening aanvragen bij een bank: studentenkrediet

Is de lening voor je studie niet genoeg en raak je – terwijl je echt je best doet om op de uitgaven te letten – in geldnood of heb je periodiek een groot geldbedrag nodig? Weet dan dat je als student ook terechtkunt bij een aantal banken voor een studentenlening. Rabobank en ING Bank zijn twee banken waarbij je een studentenkrediet kunt afsluiten.

 

Met een studentenkrediet ontvang je een bepaald bedrag. Pas wanneer je krediet hebt opgenomen, moet je rente gaan betalen. Deze rente ligt vele malen hoger dan de rente van een lening bij DUO. Het is daarom goed om van tevoren na te denken of je dit echt wilt én nodig hebt.

Extra geld met een studentencreditcard

Een studentencreditcard is een vrij onbekende manier voor veel studenten om aan extra geld te komen. Een creditcard geeft je de mogelijkheid om geld uit te geven dat pas de volgende maand van je rekening afgeschreven wordt. Dit gebeurt automatisch. Dit is dus een zeer tijdelijke lening. Je moet er wel echt goed op letten dat het geld dat je de desbetreffende maand verbruikt, de volgende maand moet kunnen terugbetalen! Anders werk je jezelf behoorlijk in de financiële nesten.

Geld lenen kost geld

Naast de studentenlening kun je ook nog voor de ‘normale’ lening gaan. Zo’n lening sluit je af via de bank en afhankelijk van de leenvorm die je kiest, betaal je een vast of variabel bedrag terug per maand. Sluit je een lening af, weet dan wel dat je er voor lange tijd aan vast kunt zitten. En hoe langer je eraan vast zit, hoe meer maanden je een rente over de lening betaalt (als je rente moet betalen). Vaak geldt; hoe langer de looptijd, hoe lager de rente. Maar wel betaal je dan een langere tijd rente, waardoor de kosten alsnog omhoog gaan.

 

Reken daarom voor jezelf uit wat je kwijt zult zijn aan rente. Leen je bijvoorbeeld een bedrag van 5.000 euro en betaal je maandelijks een bedrag van 100 euro terug tegen een rente van 6,5 procent? Dan betekent dit dat je de lening binnen 59 maanden terugbetaalt, plus een bedrag van 817 aan rente. Die lening van 5.000 euro kost je dus 5.817 euro, dat is dus bijna een vijfde bovenop het geleende bedrag.

Financiële beperkingen

Door het afsluiten van een lening, zorg je ervoor dat je jezelf later beperkingen oplegt. Zo krijg je een BKR-registratie, wat niet erg hoeft te zijn als deze niet negatief is (als je dus netjes terugbetaalt). Wil je een huis kopen, maar heb je een lening die je nog moet afbetalen? Dan kan je waarschijnlijk minder geld lenen voor een hypotheek. En heb je als student jaren van een lening geleefd, terwijl je deze niet echt nodig had? Omdat je deze nog moet terugbetalen in een latere periode, kan het zomaar zo zijn dat je spijt krijgt van het geleende bedrag. Had je het toen wel echt nodig? Nu misschien wel, alleen betaal je nog steeds de schulden van toen af. Denk daarom écht goed na voordat je een lening afsluit.

Lees deze tips door voordat je geld leent:

  • Kijk voordat je gaat lenen eerst of je met een bijbaantje het benodigde geldbedrag kunt verzamelen.
  • Ga je uitgavenpatroon langs. Zijn er uitgaven waarop je kunt besparen? Denk aan je uitstapjes, hele dure merkkleding, de boodschappen of de reizen met het ov die je met het studentenreisproduct kunt maken.
  • Maak een overzichtelijk plan om de lening terug te betalen. Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan in de toekomst.