Inboedelverzekering: verstandig voor studenten?

Je gaat studeren en voor het eerst ga je zelfstandig ergens wonen op kamers. De woning deel je vaak met andere studenten. De woonkamer, de keuken en de badkamer worden ook vaak met elkaar gedeeld. Al snel zul je merken dat niet iedere student hetzelfde is. Zo leer je dat misschien niet iedereen even zorgvuldig is als jij. Of misschien blijk je zelf wel een beetje de chaotische student te zijn die de deur van zijn kamer weleens open laat staan.

Een kamer is niet gemakkelijk geregeld

Als je eindelijk een kamer hebt, heb je misschien nog niet gedacht aan het afsluiten van verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en en een inboedelverzekering. Vaak wordt ten aanzien van het laatste weleens gedacht: “Maar ik heb alleen maar een kamer. Geen huis. Waarom moet ik dan een inboedelverzekering afsluiten?”. Het afsluiten van een inboedelverzekering is meestal echter heel slim.

Studentenwoningen zijn inbraakgevoeliger

Juist als je als student in een huis woont met meerdere studenten, is het verstandig om tegen een lage prijs een inboedelverzekering af te sluiten. Omdat je samen in een huis woont, is de veiligheid van jouw inboedel uiteindelijk ook afhankelijk van je huisgenoten. Je zou het niet denken, maar juist in studentenwoningen wordt regelmatig ingebroken. In elke kamer in de woning is namelijk wel een televisie of andere dure elektronica te vinden. De dief kan zijn lol op in een studentenhuis, dat soms ook gemakkelijker te betreden is dan een normale woning. Het is daarom goed om je te verzekeren tegen inbraak op een verstandige manier.

De veiligheid van jouw inboedel hangt van veel anderen af

We hadden het net al over de mogelijke ‘bad habits’ van je huisgenoten. Velen wonen ook net op kamers en hebben misschien nog nooit een fornuis aangeraakt. In studentenhuis komt ook regelmatiger schade voor, wegens nalatigheid in het onderhoud of culinaire risico’s die je huisgenoten nemen in de keuken die toevallig net aan jouw kamer grenst. In sommige gevallen ken je je huisgenoten helemaal niet zo goed. Heb je veel schade, dan zijn de kosten van een nieuwe computer, televisie en andere te vervangen inboedel vaak niet te overzien. Je bent immers student en je moet het waarschijnlijk maar doen met een schamele studiefinanciering, een bijbaantje en als je geluk hebt een kleine bijdrage van je ouders en/of verzorgers.

Moet ik ook een inboedelverzekering afsluiten?

Als je in een studentenhuis woont, is het om bovenstaande redenen heel erg verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Handig om te weten is dat sommige verzekeraars studenten korting geven op hun inboedelverzekering. Maar let op: een verzekering keert bij inbraak alleen uit als er zichtbare braaksporen zijn en dat is in een studentenhuis soms moeilijker aan te tonen. Informeer ook even bij je huisbaas of er niet al een inboedelverzekering is afgesloten waar jij ook onder valt. Anders betaal je onnodig dubbel.