Krijg je altijd een stagevergoeding?

Heb je een stage gevonden die je helemaal geweldig vindt maar waar niks over een stagevergoeding staat vermeld? En ben je nu wel heel erg benieuwd of je wel recht hebt op die stagevergoeding? Lees dan snel verder.

Stage lopen

De meeste mensen krijgen er minstens 1 keer in hun leven mee te maken, namelijk stage lopen bij een bedrijf of organisatie. Nu verschilt de stageperiode vaak per studie en opleiding, met meestal een stageperiode van tussen de 3 en 12 maanden in. Ook zitten er verschillen in fulltime stages en parttime stages. In ieder geval kunnen de meeste studenten die al stage hebben gelopen beamen dat het best hard werken is en je vaak daarnaast ook nog veel voor je studie moet doen.

Recht op stagevergoeding 

Op zich is het geen ramp om hard te werken en leer je in je stageperiode zo veel nieuwe dingen dat het juist heel leuk, leerzaam en interessant is. Helaas heb je vaak niet meer zoveel vrije tijd om je vrienden te zien, leuke dingen te doen of te werken. En voor dat laatste is het wel handig om te weten of je een stagevergoeding bij je stage krijgt of niet. Want hoe moet je anders rondkomen als je geen vergoeding krijgt?

Dus de hamvraag van deze blog is; heeft iedereen die stage loopt recht op een stagevergoeding?

Helaas pindakaas maar een stagebedrijf is niet verplicht om een vergoeding aan te bieden. Dat is best wel balen aangezien je veel tijd kwijt bent. Maar goed nieuws want het is wel gebruikelijk dat een bedrijf/organisatie een stagevergoeding geeft. Zeker wanneer je een langere periode stage loopt, ben je net een volwaardige collega en vindt het bedrijf het eerlijk om daar een vergoeding tegenover te stellen.

Geen stagegeld?

Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat je geen vergoeding krijgt als het bij een vacature niet staat genoemd. Twijfel je over de aanwezigheid van een stagevergoeding, wacht dan gerust je sollicitatiegesprek af want daar wordt het vaak wel in genoemd.

Waar is de hoogte van een stagevergoeding op gebaseerd?

De hoogte van een vergoeding verschilt heel erg per organisatie en soort stage. Factoren waar een vergoeding op gebaseerd is, zijn; opleidingsniveau, leeftijd, stageperiode, branche, organisatie, werkzaamheden en relevante werkervaring.

Gemiddelde stagevergoeding (mbo, hbo, wo)

Een gemiddelde vergoeding voor iemand die een mbo opleiding volgt is bij 4 dagen rond de 180 euro bruto per maand en bij 5 dagen rond de 230 euro. Een stagevergoeding bij hbo is tussen de 130 en 230 euro per maand voor een meeloopstage. Voor een afstudeerstage is het vaak wat meer en ligt het tussen de €230 en €454 per maand. Volg je een wo opleiding dan is de stagevergoeding het meest en ligt het tussen de €227 en €454 per maand.

Heb je nou de afgelopen maanden een bijbaan gehad vergeet dan in ieder geval niet je belasting terug te vragen. Belasting terugvragen doe je makkelijk en snel op Leuker.nl, zonder Digid en met gave acties. Krijg je dan toch geen stagevergoeding dan heb je gelukkig wel grote kans dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst