Moet ik een zorgverzekering afsluiten?


Zorgtoeslag aanvragen
en daarna ontvangen is leuk maar dan moet je wel eerst een zorgverzekering hebben. En voordat je die gaat afsluiten is het wel handig om te weten of je überhaupt wel een zorgverzekering nodig hebt. Want ben je als scholier of student eigenlijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?

Basisverzekering voor de zorg

Kortweg gezegd moet iedereen die in Nederland werkt of woont een basisverzekering voor de zorg afsluiten. Wat doet deze basisverzekering nou precies? Het basis zorgpakket zorgt ervoor dat de standaardkosten zoals de huisarts, apotheek of het ziekenhuis worden gedekt. Daarnaast kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten maar dat is niet verplicht. Heb je eenmaal je zorgverzekering gekozen en afgesloten dan kom je als student of scholier zijnde vaak ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Alleen moet je zorgtoeslag wel zelf aanvragen. Gelukkig kun jij eenvoudig (zonder DigiD) en snel je zorgtoeslag op Leuker.nl aanvragen.

Jonger dan 18  

Als je jonger bent dan 18 moet je ook verzekerd zijn alleen dan wordt het vaak door je ouders geregeld. Ouders moeten hun kind namelijk binnen vier maanden na de geboorte bij hun zorgverzekering inschrijven. De ouders/verzorgers betalen voor hun kinderen tot het 18de levensjaar geen zorgpremie.

Uitzondering op de regel 

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je niet een verzekering hoeft af te sluiten. De volgende mensen hoeven in Nederland geen verzekering af te sluiten:

– Militairen in actieve dienst

– Buitenlandse studenten die jonger zijn dan 30 jaar en daarnaast alleen voor hun studie tijdelijk in Nederland wonen.

– En heb je gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering dan ben je in sommige gevallen ook niet verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Je kunt dan namelijk ontheffing aanvragen en dan betaal je in plaats van premie een soort belasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Dus ben jij ouder dan 18 jaar, geen buitenlandse student of militair in actieve dienst? Dan ben je in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. Wordt je bijna 18 en heb je geen idee wat voor zorgverzekering je moet afsluiten? FLKS biedt een zorgverzekering die perfect aansluit bij jongeren. Kies je voor een FLKS zorgverzekering dan hou je namelijk de kosten laag en heb je toch de benodigde dekking!