Nu bijna gratis lenen bij de DUO

Ja, ja studenten hebben het zwaar. Ik kan het weten aangezien ik ook pas net ben afgestudeerd. Een studentenleven is duur (3 keer per week uitgaan kost veel geld) en daarnaast hebben studenten ook geen studiefinanciering meer. Tegenwoordig moeten studenten dus op een houtje bijten, keihard werken om hun huur te kunnen betalen en om zo toch nog die broodnodige boodschappen binnen te halen. Of klopt dit toch niet helemaal? Want welke student gaat er nou niet lenen als het rentepercentage maar 0,01 wordt?

Studentenlening DUO 

Lenen bij de DUO was voorgaande jaren al enorm voordelig. Met maar een rentepercentage van 0,12 (in 2015) was maximaal lenen voor vele studenten extra aantrekkelijk en werd er dan ook op los geprofiteerd. Of de lenende Nederlandse studenten het ook daadwerkelijk nodig hadden is een ander verhaal. Vele studenten leenden namelijk maximaal bij voor een mooie reis na hun studie, een eventuele woning of gewoonweg omdat het kon. In eerste instantie niet de bedoeling van een studielening, toch?!

Rentepercentage studielening DUO 2016 omlaag

En als je dacht dat het niet meer voordeliger kon, dan vergis je je! Want in 2016 gaat het rentepercentage van de studentenlening van de DUO weer naar beneden. Waarbij lenen in 2015 al een makkelijke en snelle keuze was is het nu bijna te mooi om te laten liggen. Want wat is een rentepercentage van 0,01 procent? Dat is bijna gratis lenen! In 2015 was het rentepercentage al uitzonderlijk laag maar de DUO heeft er dus nog een schepje bovenop gedaan en maakt het voor studenten nog aantrekkelijker om te lenen.

Rente studieschulden

De rente op studieschulden is afhankelijk van wat de Nederlandse staat betaalt voor leningen. Het percentage wordt daarom ieder jaar opnieuw vastgesteld door DUO. Zo ook dit jaar.

Rentepercentage voor vijf jaar

Je hebt dus geluk als je dit jaar nog stopt met studeren of afstudeert. Aangezien het rentepercentage voor aflossers elke keer voor een periode van vijf jaar wordt vastgezet. Dus ging jij in 2015 nog naar school dan betaal je vijf jaar lang slechts 0,01 procent rente (als je een lening bij de DUO had). En dan geldt er pas in 2021 weer een nieuw percentage.

Huidige lenende studenten 

Maar ook voor de huidige studenten heeft het lage rentepercentage voordelen. Zo zal hun schuld volgend jaar minder hard groeien dan dit jaar. De DUO rekent vanaf dag 1 namelijk rente op een lening. Toch zijn er veel jongeren die de gevolgen van lenen niet kennen of inzien. Want weet jij wat voor invloed je lening bij de DUO op een hypotheek heeft? Of hoeveel je precies per maand moet afbetalen? Denk dus eerst goed na en win informatie in voordat je gaat lenen!