Het sollicitatiegesprek: waar moet je op letten?

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Op sollicitatiegesprek komen is natuurlijk altijd spannend, zeker als student of net afgestudeerde, wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met solliciteren. Dat je op tijd dient te komen en er netjes uit hoort te zien, dat weten we nu wel. Maar waar moet je nog meer op letten? In dit artikel hebben wij een paar belangrijke punten voor je op een rij gezet!

 

Voorbereiding is alles

Dit is natuurlijk erg logisch, maar onthoud: by failing to prepare, you are preparing to fail! Je van tevoren inlezen in het bedrijf is dus belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf doet, wat hun grootste prestaties zijn van de afgelopen tijd, wie de concurrenten zijn en wat jou zo aanspreekt aan het bedrijf. Bekijk van tevoren waar je heen moet en onthoud de naam van de persoon met wie je het gesprek hebt. Zo kun je van tevoren je gesprekspartner opzoeken op LinkedIn, dan weet je precies wat hij of zij doet en kun je ook gericht vragen stellen. Natuurlijk komen er altijd zenuwen kijken bij een sollicitatiegesprek, maar die zijn grotendeels te onderdrukken wanneer je goed voorbereid bent.

 

Het gesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn er een aantal vragen die je altijd kunt verwachten. Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie? Wat is je motivatie? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wees hier dus op voorbereid! Zo kun je bijvoorbeeld aan mensen in je omgeving vragen wat jouw sterke of zwakke punten zijn. Vermijd het standaard antwoord ‘perfectionisme’ als zwak punt, dit wordt te vaak gebruikt en maakt echt geen indruk meer. Door duidelijk na te denken over je zwakke punten, laat je zien dat je goed kunt reflecteren op jezelf. En dat is weer een sterk punt!

 

Na afloop van het gesprek wordt er altijd gevraagd of jij nog vragen hebt. Grijp deze kans! Zo laat je namelijk zien dat je echt geïnteresseerd bent. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de doorgroeimogelijkheden, of hoe een typische werkdag er bij dat bedrijf uit ziet. Laat de vragen wat betreft salaris of andere arbeidsvoorwaarden nog even achterwege, dat komt later wel.

 

Non-verbale communicatie

Naast de goede indruk die jij achterlaat met jouw motivatie, is non-verbale communicatie net zo belangrijk! Tijdens het gesprek is jouw gesprekspartner hier namelijk bewust en onbewust op aan het letten. Zorg dus dat je regelmatig oogcontact maakt, een open lichaamshouding hebt en rechtop zit. Wacht daarnaast even met plaatsnemen totdat je gesprekspartner al zit, dat is een teken van respect. En het allerbelangrijkste: lach!

 

Na het gesprek

In sommige landen is het normaal om na het sollicitatiegesprek een berichtje te sturen om te laten weten hoe leuk je het gesprek vond. Dit komt in Nederland wat minder vaak voor, daarom raden we je ook aan om dit niet te doen. Kom je er na het gesprek achter dat je een belangrijke vraag vergeten bent te stellen, of heb je nog niets van het bedrijf gehoord na de datum waarop ze je zouden informeren? Dan is dat natuurlijk wel een goede reden om contact op te nemen.

 

Heb je moeite met het schrijven van een goede sollicitatiebrief, of kun je wel wat hulp gebruiken met zoeken? Neem dan een kijkje hier voor nog meer sollicitatietips!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met StudentJob