Studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct kunnen studenten gratis of met korting met het OV reizen, super handig! Voor veel studenten is het alleen niet duidelijk hoe lang ze hier eigenlijk recht op hebben. Dit zorgt ervoor dat meerdere studenten tegen een boete aanlopen! Daarom leggen we je in deze blog helder uit tot wanneer je recht hebt op het reisproduct en hoe je het moet stopzetten.

 

Tot wanneer heb je recht op het studentenreisproduct?

Als je afstudeert, stopt met studeren of langer doet over je studie heb je geen recht meer op het reisproduct. Je moet dit dan zelf stopzetten vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Als je te laat bent, wordt er bij DUO een schuld opgebouwd van € 97,- per halve maand!

 

Je hebt recht op het reisproduct tijdens de nominale duur van je opleiding en het jaar erna. Dit betekent dat als je een opleiding doet van 3 jaar, je recht hebt op 4 jaar reisproduct. Als je langer over je studie doet, heb je dus ook geen recht meer op het reisproduct.

 

Let er wel op dat je geen recht meer hebt vanaf het moment dat je afstudeert (dus vanaf de afstudeerdatum). Het kan zijn dat je pas later officieel uitgeschreven bent bij je school of universiteit.

 

Stage of studie in het buiteland

Als je tijdelijk in het buitenland gaat wonen, omdat je daar gaat studeren of stage gaat lopen, heb je recht op een maandelijkse ov-vergoeding. De stage moet dan wel onderdeel zijn van je opleiding. In het buitenland kun je geen gebruik maken van het studentenreisproduct, maar moet je natuurlijk wel reizen naar school of stage. Van de overheid krijg je daarvoor een vergoeding van € 89,07 per maand. Zo reis je toch min of meer gratis!

 

Stopzetten of wijzigen

Wil je meer weten over het studentenreisproduct of ben je benieuwd hoe je je abonnement kunt stopzetten? Hier wordt alles helder uitgelegd!