Afstuderen in combinatie met bijbaan en afstudeerstage

Eindelijk is het zover, je mag afstuderen en beginnen met het schrijven van je onderzoeksvoorstel en scriptie! Nog maar een paar maanden en jij bent in bezit van je felbegeerde diploma! Toch? Wij merken echter vaak dat afstuderen een hele omschakeling is voor veel studenten. Op zich ook niet raar, je moet vaak het schrijven van je scriptie combineren met een afstudeerstage en vaak heb je daarnaast ook nog een bijbaan.

Je dagen kunnen daardoor sterk wisselend zijn, vaak in combinatie met onregelmatige tijden. In dit artikel geven we je tips om te voorkomen dat je het schrijven van je scriptie gaat uitstellen, waardoor het afstuderen een meerjarenplan wordt!

1.    Zorg voor een goede voorbereiding als je gaat afstuderen

Vaak blijkt in de praktijk dat het scriptietraject onderschat wordt. Ten eerste omdat je deze vaak moet combineren met je afstudeerstage en daarnaast ook nog een bijbaan. Maar ook omdat je ook nog tijd wilt overhouden voor leuke dingen. Het helpt in ieder geval als je zorgt voor een goede voorbereiding. Kies een leuk onderwerp waar je affiniteit mee hebt, dat zorgt ervoor dat je focus hebt en houdt op het afstuderen. Immers, als je ergens onderzoek over doet wat je zelf ook interessant is zal het gemakkelijker zijn om door te pakken, ook op die mindere dag😉.

2.    Maak afspraken met je begeleider van je opleiding en opdrachtgever

Vaak helpt het om goede afspraken te maken met de begeleider van je opleiding. Zorg dat je een heldere planning afspreekt met contactmomenten en feedbackmomenten. Maak ook concrete afspraken welke hulp je kunt verwachten vanuit je opleiding. Dan kom je niet voor verassingen te staan! Wees ook helder naar je opdrachtgever, wat zijn je werktijden, wanneer moet je werken voor de organisatie en wanneer krijg je tijd om aan je scriptie te werken? Maar ook, met wie kun je afspraken maken voor je scriptie en je onderzoek? Als je zorgt dat je al veel informatie hebt verzamelt kun je in ieder geval al snel aan de slag met je onderzoeksvoorstel.

3.    Maak een planning

Als je weet wanneer je contact hebt met de begeleider vanuit je opleiding en heldere deadlines hebt afgesproken kun je aan de slag met een planning. Een concrete planning helpt je om je werkzaamheden in te plannen voor je afstudeerstage, je scriptie en je bijbaan. Zorg ook voor voldoende ontspanning zodat je ook je batterij af en toe weer kunt opladen.

4.    Zet een structuur neer

Als je een planning hebt kun je vervolgens een indeling gaan maken van je scriptie. Door alvast na te denken wat je in je inleiding gaat zetten en welke kernwoorden je vanuit de literatuur verder gaat onderbouwen helpt om je richting te geven. Hetzelfde geldt voor je onderzoek, wat voor onderzoek ga je doen? Wie is je onderzoekspopulatie, wat weet je al van hen, hoe ga je mensen benaderen etc. Wij adviseren vaak om aan de slag te gaan met een mindmap.

5.    Voorkom uitstelgedrag

Soms leidt juist de combinatie van een bijbaan en een afstudeerstage met het afstuderen zelf tot uitstelgedrag. Redenen daarvoor kunnen verschillen, soms wil je het gewoon heel goed doen en heb je de neiging tot perfectionisme. Als het schrijven van je scriptie dan niet lukt kan dat zorgen dat je vervolgens maar blijft uitstellen. En op een bepaald moment loert dan zelfs het risico dat je helemaal stopt. En dat is echt zonde. Steeds meer werkgevers stellen ook als eis dat ze je wel graag willen aannemen maar alleen met dat diploma dat daadwerkelijk bewijst dat je niet alleen de kennis hebt opgedaan maar ook laat zien dat je in staat bent zelfstandig te werken.

6.    Schakel tijdig hulp in als het afstuderen toch niet lukt!

Merk je toch dat je het lastig vindt om je aan je planning te houden? Heb je het idee van, het komt nog wel een keer, terwijl je wel steeds bezig blijft met het feit dat je toch dat diploma een keer moet behalen. Of moet je weer een heel jaar studiegeld betalen? Schakel dan hulp in. Als je regelmatig kunt overleggen met een ervaren scriptiebegeleider die je kan helpen op inhoud, structuur en proces kan dit je enorm veel tijd (en geworstel) besparen. Vaak kan een scriptiebegeleider je ook helpen met je uitstelgedrag of andere leerproblemen zoals faalangst, ADHD/ADD, dyslexie of autisme.