Het huis uit? Besparen maar!

Tromgeroffel, het is zover! Je gaat het ouderlijk huis verlaten. Dat is een bijzonder moment, zowel voor het thuisfront als voor jezelf. De gevolgen: er staat niet meer elke avond een warme maaltijd voor je klaar, je moet zelf je inrichting regelen en als je dak lekt moet je er zelf een pan onder zetten. Ook moet je allerlei contracten, zoals voor internet en energie, voor jezelf gaan afsluiten.


Rand- en bijzaken organiseren

Laten we er niet omheen draaien. Het belangrijkste is natuurlijk dat je snel een leuke plek hebt gevonden om te gaan wonen. Maar als dat geregeld is, moet je behalve de verhuizing nog een heleboel rand- en bijzaken organiseren. Of je nou iets voor jezelf hebt, of met een stel toffe huisgenoten. Want wat is er nou belangrijker dan online blijven, bijvoorbeeld? En daarnaast wil je met de winter voor de deur natuurlijk niet in het donker of in de kou komen te zitten en moet je dus een energiecontract afsluiten.
Hulp bij kiezen energie

 

Dat lijkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Google voor de grap eens op ‘energie vergelijken’ of ‘energiecontract afsluiten’ en je krijgt bijna een half miljoen resultaten. Hoe maak je daar nou de juiste keuze in? Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen; je kunt namelijk op veel plekken online energie vergelijken. Dan worden alle energiekosten overzichtelijk voor je op een rij gezet. Vaak kun je jouw verwachte energieverbruik invullen om precies te zien wat de kosten zijn. Maar ook als je die getalletjes niet hebt, kun je een vergelijking maken, door je adres en het aantal mensen in je huishouden in te vullen. En nog een gouden tip: bij veel leveranciers krijg je een welkomstbonus als je er een contract afsluit, gewoon keiharde cash dus! Mooi meegenomen. Helemaal als je hetzelfde trucje elk jaar herhaalt. Vergeet niet dat je dan wel het hele contract moet uitzitten!

 

Internet, televisie, telefoon en verzekeringen

Die slimme vergelijkingssites zijn er niet alleen voor energie. Voor internet, televisie, telefoon, zorg-, auto- en inboedelverzekering zijn ze er bijvoorbeeld ook. Op al dat soort zaken kun je kosten besparen als je aan de slag gaat met vergelijken. Als je achttien bent geworden moet je een zorgverzekering afsluiten, daarvoor kon je nog bij je ouders meeverzekerd worden. Zorg ervoor dat je een goede, maar goedkope zorgverzekering vindt. Weet wat je nodig hebt aan zorg en vooral ook wat je waarschijnlijk niet nodig hebt. Dat kan een hoop geld schelen. Grote kans ook dat je recht hebt op zorgtoeslag, dus vraag zorgtoeslag aan.

 

Online boodschappen checken

En dan zijn er natuurlijk nog je boodschappen. Op speciale sites kun je terecht om te kijken bij welke supermarkt deze week de diepvriespizza’s of de kratten bier in de aanbieding zijn. En natuurlijk is het verstandig om niet elke dag langs de supermarkt te gaan, maar in te kopen voor een aantal dagen. Dan koop je minder dingen die je niet nodig hebt. Eet met huisgenoten, als je die hebt, want ook dat scheelt weer en het is nog gezellig ook!

 

Misschien betaal je nog niet alles zelf in je nieuwe woonsituatie. En krijg je nog een steuntje in de rug van je ouders. Dat is natuurlijk fijn. Maar ooit moet je het zelf regelen. Het ultieme advies: regel het snel, dan zit je straks een stuk relaxter te chillen op je eerste eigen bankstel!