Uitleg jaaropgave

Ben jij in loondienst, dan krijg je jaarlijks een jaaropgave. Dus ook wanneer je een werkende student of scholier bent en in loondienst. Maar wat staat er allemaal op de jaaropgave die je van je werkgever krijgt? Heb je je jaaropgave al bij de hand, vraag dan gelijk je belasting terug!

Wat is een jaaropgave en wie kan er een verwachten?

Iedereen die in loondienst is of is geweest krijgt over dat jaar een jaaropgave van zijn/haar werkgever. Op deze jaaropgave staat wat je in het betreffende jaar hebt verdiend. Een jaaropgaaf is gekoppeld aan 1 werkgever en je krijgt dus niet een jaaropgave met verschillende werkgevers en inkomstenbedragen. Heb jij verschillende werkgevers in 1 jaar gehad? Dan krijg je dus ook meerdere jaaropgaven. Voor elke werkgever krijg je namelijk een aparte jaaropgave.

Wanneer krijg ik mijn jaaropgave?

Als het goed is krijg je aan het begin van het jaar een jaaropgave. Je werkgever stuurt deze jaaropgave namelijk vaak in januari of februari. Is dit niet het geval dan kan je het beste even contact opnemen met je werkgever. De gegevens die op een jaaropgave staan stuurt je werkgever ook door naar de Belastingdienst.

Wat staat er op een jaaropgave?

Er staan behoorlijk wat gegevens op een jaaropgave. We hebben dan ook de belangrijkste dingen hieronder voor je opgesomd. De volgende gegevens staan op een jaaropgave:

  • Welk jaar je loon hebt gekregen
  • Het totale brutobedrag dat je hebt verdiend over het betreffende jaar. Dit is je loon of wordt ook wel je ‘fiscale loon’ genoemd.
  • Ook staat er op je jaaropgave de premies en belasting die je hebt betaald. Dit staat als loonheffing of loonbelasting/volksverzekeringen aangegeven.
  • Arbeidskorting die je werkgever voor je heeft verrekend.
  • Ingehouden bijdrage inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet
  • En als laatste staan er ook nog onbelaste vergoedingen zoals wanneer je reiskosten zijn vergoed (reiskostenvergoeding).

Ben je in loondienst dan krijg je aan het begin van het jaar een jaaropgave met hoeveel je hebt verdiend, hoeveel belasting je hebt betaald, arbeidskorting etc. Dit was onze uitleg jaaropgave, we hopen dat het nu een stuk duidelijker voor je is geworden. Maar wist je ook dat je als student of scholier met een bijbaan, baan of vakantiewerk vaak té veel belasting betaald? Deze teveel betaalde belasting kan je terugvragen. Helaas doet maar de helft van de jongeren dat waardoor jongeren gemiddeld zo’n 250 euro mislopen. Hartstikke zonde toch?! Vraag daarom makkelijk, zonder DigiD je belasting op Leuker.nl terug en profiteer ook nog eens van gave acties!