Vakantiedagen: recht en regels

Vakantiedagen is een veel besproken onderwerp onder werkgevers en werknemers waar vaak onduidelijkheid over is. Want als je werkt heb je dan standaard recht op vakantiedagen, hoeveel vakantiedagen krijg je dan en wat is nou het verschil tussen vakantiedagen en vakantiegeld? Daarom in deze Leuker blog de regels wat betreft vakantiedagen.

Wanneer recht op vakantiedagen?

Het is waarschijnlijk één van de leukste dingen waar je mee te maken krijgt als je werkt: vakantiedagen! Maar hoe zit het nou met die vakantiedagen. Heb je ook recht op vakantiedagen als je alleen een bijbaan hebt en hoeveel vakantiedagen heb je dan? Dit zijn vragen die jongeren, scholieren en studenten vaak stellen. Vandaar de regels en het recht op vakantiedagen op een rijtje.

Heb ik recht op vakantiedagen met een bijbaan?

Als eerste is het handig om te weten wanneer je nou recht hebt op vakantiedagen. Veel scholieren en studenten zullen namelijk bij hun bijbaan een nul uren contract hebben. Maar ook met dit nul uren contract heb je recht op vakantiedagen. Als werknemer heb je namelijk wettelijk recht op een x aantal vakantiedagen per jaar. Naast de wettelijk verplichte vakantiedagen heb je ook recht op vakantiegeld als je in loondienst bent. Wil je meer weten over vakantiegeld lees dan: vakantiegeld hoogte en uitbetaling.

Opbouw en berekening vakantiedagen

Heb je dus een bijbaan of een part/fulltime baan dan heb je recht op vakantiedagen. De berekening van de vakantiedagen gaat als volgt. Het wettelijk verplicht aantal vakantiedagen is 4 keer het aantal uur dat je per week werkt. Werk je dus 12 uur per week dan heb je recht op 48 vakantie uur, dat komt neer op 6 vakantiedagen. Tijdens de opname van je vakantiedagen betaalt je werkgever je loon door.

Bovenwettelijke vakantiedagen 

Het kan ook zo zijn dat je meer vakantiedagen krijgt dan het wettelijke minimum. Dit wordt ook wel bovenwettelijke vakantiedagen genoemd of extra vakantiedagen. De afspraken over deze eventuele extra vakantiedagen staan in je CAO of arbeidsovereenkomst.

Ziek tijdens vakantie

Het is behoorlijk pech hebben, maar het kan nou net zo zijn dat je tijdens je vakantiedagen ziek wordt. Als je ziek bent tijdens je vakantie moet je dit melden aan je werkgever want dan verlies je deze vakantiedagen niet. De dagen waarop je ziek was worden dan ziektedagen en vervolgens kun je met je werkgever afspreken wanneer je de vakantie-uren een andere keer kan opnemen.

Kortom, ook als werkende student of scholier zijnde heb je recht op vakantiedagen. Het wettelijk aantal vakantiedagen is daarbij 4 x het aantal uur dat je per week werkt. Vergeet overigens ook niet je belasting terug te vragen op Leuker.nl! De helft van de jongeren doet dit namelijk niet! Dus vlug vlug vraag die belasting terug