Vakantiegeld hoogte en uitbetaling

Als je in Nederland een inkomen hebt uit loon of uitkering dan heb je recht op vakantiegeld. Maar wat is de hoogte en wanneer wordt het uitbetaald? Volg Leuker.nl op Facebook en Twitter en leer en  lees alles dat je over financiën moet weten.

Het wettelijke minimum vakantiegeld is 8% van je bruto jaarsalaris. Meestal gebeurd het niet, maar een werkgever kan er ook voor kiezen om een hoger percentage vakantiegeld uit te betalen. Ook als je langere tijd ziek bent dan bouw je nog steeds vakantiegeld op.

Hoogte van mijn vakantiegeld

Hoe wordt de hoogte van je vakantiegeld eigenlijk berekend? Je toeslag wordt over het loon dat je het afgelopen jaar hebt verdiend berekend. Helaas, tellen extra werkzaamheden niet mee bij het berekenen van vakantiegeld. Zo telt overwerk, andere betalingen, eindejaarsuitkering, en winstuitkering niet mee bij de berekening.

Voorbeeld:

Diederik heeft het afgelopen jaar €5.200,- bruto verdiend. Dat betekend dat zijn vakantiegeld 8% van €5.200 bedraagt. Dus 5200/100 = 52, 52 x 8 = 416. Diederik krijgt dus 416 euro, best een flinke smak geld toch?!

Ziekte en vakantietoeslag

Het kan zo zijn dat je minder verdient bij ziekte, bijvoorbeeld dat je tijdens ziekte maar 70% van je loon ontvangt. Dan bouw je over deze 70% vakantiegeld op en niet over de volle 100%. Ook kan het mogelijk zijn dat er andere afspraken met je zijn gemaakt voordat je in dienst trad. Afwijkende afspraken over vakantiegeld staan in je cao.

Als het goed is informeert je baas (werkgever) je over je vakantiegeld. Ook staat het vermeld op je loonstrook.

Uitbetaal datum

Hartstikke leuk dat als je een inkomen hebt dat je dan ook vakantiegeld hoort te ontvangen. Maar het is ook best handig om te weten wanneer je dan dat leuke extraatje kan verwachten. Dus wanneer is dan de uitbetaling?

Je werkgever hoort de vakantietoeslag minstens 1 keer per jaar uit te betalen. De meeste mensen krijgen hun vakantiegeld in mei of juni uitbetaald. Echter, afspraken over de uitbetaling van je vakantiegeld staan in je arbeidsovereenkomst of cao. Weet je dus niet helemaal zeker of jij ook je vakantietoeslag in mei of juni krijgt, check even je arbeidsovereenkomst of vraag het na bij je werkgever.

Ontvang je loon doordat je in dienst bent bij een werknemer? Dan kan je hoogstwaarschijnlijk als scholier of student ook nog eens je belasting terugvragen. Want wist je dat jongeren gemiddeld 250 euro mislopen door niet hun belastingaangifte te doen? Zonde toch! Vraag daarom makkelijk en snel, zonder DigiD, je belasting op Leuker.nl terug en profiteer ook nog eens van mooie acties.