Veel spaargeld dus geen recht op zorgtoeslag?!

Het klinkt een beetje tegenstrijdig: scholier of student zijn en té veel spaargeld hebben. Want meestal gaat weinig geld hebben en student zijn hand in hand. Alleen sommige Dagobert Duck studenten hebben toch echt té veel vermogen om nog zorgtoeslag te ontvangen. Wel handig om nou te weten hoe dat precies zit met vermogen en het recht op zorgtoeslag. Ik leg het kort en bondig voor je uit zodat jij je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken en binnen een paar minuten je zorgtoeslag op Leuker.nl kunt aanvragen!

Wat is vermogen? 

Hoe zit dat nou precies? Wat is vermogen? En hoeveel vermogen mag ik hebben wil ik toch nog zorgtoeslag ontvangen. Je vermogen is onder meer spaargeld, schenkingen, beleggingen en een vakantiehuis. Ben je nou een rijke stinkerd en heb je vermogen in het buitenland, dan heb je pech want ook je vermogen in het buitenland telt mee.

Wat telt niet mee als vermogen?

Gelukkig zijn er ook dingen die niet meetellen als vermogen. Ben je nou scholier of student en heb je in plaats van een huis dat je met 20 anderen deelt een eigen huis dan telt dit niet mee als vermogen. Daarnaast telt er soms een deel van je vermogen ook niet mee, dit noemen ze bijzonder vermogen.

Toeslagpartner en vermogen

De Belastingdienst kijkt zowel naar het vermogen van jou als het vermogen van je eventuele toeslagpartner (overigens geldt dit ook als je minderjarige kinderen hebt met vermogen). Dus is je eigen of eventueel gezamenlijk vermogen te hoog dan kan het zo zijn dat je geen recht hebt op zorgtoeslag. Heb je overigens maar een deel van het jaar een toeslagpartner dan telt zijn vermogen niet mee.

Hoogte van vermogen

Als je in 2015 jonger dan de AOW leeftijd bent (waar ik vanuit ga aangezien de Leuker blog voornamelijk voor scholieren en studenten is) is je vermogensvrijstelling per persoon €21.330. En als je inkomen in 2015 niet meer dan €14.431 dan is je vermogensvrijstelling een stuk hoger, namelijk €49.566.

Daarnaast tel je bij de ‘vermogensvrijstelling per persoon’ nog een vrijstellingsbedrag op van € 82.093. Dit vrijstellingsbedrag geldt voor jou en je eventuele toeslagpartner samen.

AOW leeftijd bereikt

Heb je nou wel de AOW leeftijd al bereikt en ben je toch bij deze blog terecht gekomen? Kijk dan even op de website van de Belastingdienst voor een uitgebreide tabel voor alle leeftijden.

Zorgtoeslag aanvragen of stopzetten

Kom je er nou achter dat je vermogen op 1 januari 2015 te hoog is en dat je nog wel zorgtoeslag hebt aanstaan? Dan moet je helaas in Mijn toeslagen je zorgtoeslag stopzetten. Gelukkig is dit voor veel jongeren, scholieren en studenten niet het geval en heb je gewoon recht op zorgtoeslag. Alleen moet je het wel eventjes zelf aanvragen!

Vraag je nou je zorgtoeslag op Leuker.nl aan? Dan kan dit zonder DigiD, binnen een paar minuten en kun je ook nog eens profiteren van mooie deals. Doen dus!