Waar moet je op letten bij het lenen van geld?

Stel je voor: je gaat uit huis en wil een leuke inboedel aanschaffen, of misschien heb je net je rijbewijs gehaald en ga je op zoek naar je eerste auto! In deze gevallen kan je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Als je besluit om geld te lenen dan zijn er echter wel enkele dingen waar je op moet letten. welke dit zijn? Dat lees je hieronder!

Soorten leningen

We gaan het toch nog een keer herhalen: geld lenen kost geld. Je betaalt bij een lening namelijk niet alleen het geleende geld terug, maar ook een beetje extra. Dit beetje extra wordt het rentepercentage genoemd. Hoe hoog dit rentepercentage is hangt onder andere af van het soort lening dat je afsluit.

De twee meest voorkomende leningen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening krijg je in één keer een bepaald bedrag tot je beschikking. Dit bedrag los je vervolgens af in vaste termijnen per maand. Vaak wordt bij een persoonlijke lening de looptijd en het rentepercentage van tevoren vastgelegd.

Een doorlopend krediet wordt ook maandelijks afgelost, maar bij dit type lening kan je het afgeloste bedrag ook weer opnemen. Hierdoor heb je voor een langere tijd extra financiële bestedingsruimte. Deze lening is vaak wel duurder dan een persoonlijke lening. Dit komt doordat de rente bij het doorlopend krediet variabel is.

Wil je goedkoop geld lenen? Vergeet dan niet om leningen te vergelijken. Op geld.nl kan je bijvoorbeeld makkelijk leningen vergelijken. Zo zie je in een handomdraai wat de goedkoopste lening is die past bij jouw situatie.

Wat willen banken allemaal weten?

Als je besluit een lening af te sluiten bij een bank dan willen ze de volgende gegevens van je hebben:

  • Je bruto inkomen
  • De samenstelling van je huishouden
  • Je maandelijkse lasten
  • Eventuele andere leningen of schulden

Deze factoren zijn mede bepalen voor de hoogte van het bedrag dat je kan lenen en het rentepercentage. Het is dus verstandig om deze gegevens klaar te hebben liggen als je contact op gaat nemen met een bank. Wil je meteen weten hoeveel je ongeveer kan lenen? De meeste banken hebben een online rekentool waarmee je gemakkelijk het maximaal te lenen bedrag kan berekenen.

Kijk ook vooruit

In gedachten heb je je nieuwe appartementje waarschijnlijk al helemaal ingericht, of zie je jezelf al rondscheuren in je nieuwe auto. Denk er echter wel aan dat je de lening ook weer moet aflossen. Je zult dus maandelijks een bedrag opzij moeten zetten om de lening terug te kunnen betalen. Ook moet je de levensduur van datgene wat je aan wilt schaffen niet vergeten. Als je bijvoorbeeld een auto koopt die zo’n vijf jaar meegaat, moet je je lening in ieder geval binnen die vijf jaar af kunnen lossen. Anders betaal je jarenlang voor iets wat je niet eens meer hebt!