Wat voor invloed heeft mijn studieschuld bij de DUO op een hypotheek?

Wanneer je eenmaal je studie hebt afgerond komen er nieuwe mogelijkheden en kansen. Dat zorgt ook voor veel nieuwe vraagstukken. Zoals wat voor soort baan zou ik willen, hoeveel dagen wil ik gaan werken, waar wil ik gaan wonen en wil ik gaan huren of kopen? Vooral bij de laatste vragen is het erg handig om te weten wat voor invloed je studieschuld heeft. Hieronder kort maar krachtig uitgelegd wat voor invloed je schuld bij de DUO op een hypotheek heeft.

Lagere weging

Bij de lichting studenten die hun studie voor 1 september 2015 zijn begonnen wordt de studieschuld meegenomen bij het aanvragen van een hypotheek. De wegingsfactor voor hen is 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld. Voor de studenten die met het nieuwe leenstelsel te maken krijgen zullen de maandelijkse lasten van de studieschuld dalen. Dit komt doordat de aflostermijn van 15 naar 35 jaar wordt verhoogd. Dit vertaald zich door bij het afleggen van een hypotheek. Want waarbij de studieschuld eerst voor 0,75% werd meegewogen zal dat met de nieuwe regeling maar 0,45% zijn.

Kortom, voor nieuwe bachelor- en masterstudenten zal hun studieschuld in de toekomst minder zwaar meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar  wanneer moet je je schuld gaan aflossen en hoeveel? Kom daar achter in de volgende blogs:

Geld lenen kost geld! Waar moet je op letten voordat je bij de DUO gaat lenen?

Ik heb bij de DUO geleend, maar hoeveel moet ik afbetalen?

Klaar met je studie en dan feesten, werken maar wanneer aflossen?

Het hebben van een studieschuld die meestal in de duizenden euro’s oploopt is geen pretje. Maar gelukkig hebben wij een meevaller voor studenten en scholieren die een bijbaan hebben of hadden. Want als je namelijk bij Leuker.nl je belasting terugvraagt of je zorgtoeslag aanvraagt heb je toegang tot gave acties en mooie kortingen. En dat is wel leuk!