Heb ik recht op zorgtoeslag in het buitenland als ik daar studeer?

De meeste Universiteiten en Hogescholen bieden de optie aan om een deel of soms je gehele studie in het buitenland te volgen. Een waanzinnige ervaring voor elke student waarbij je niet alleen veel van de studie leert maar ook van de cultuur, de locals, de andere studenten en alles dat op je pad komt. Maar als je voor je stage, minor degree of master naar het buitenland gaat heb je dan eigenlijk nog wel recht op zorgtoeslag? Als eerste moet je natuurlijk wel je zorgtoeslag op Leuker.nl aanvragen! Hieronder de dingen die je over zorgtoeslag moet weten als je in het buitenland gaat studeren.

Zorgverzekering in Nederland aanhouden

Wanneer je van plan bent om de grote stap te nemen en in het buitenland te gaan studeren dan ben je vaak verplicht om je zorgverzekering in Nederland aan te houden. In dat geval heb je ook nog gewoon recht op zorgtoeslag.

Betaalde stage of werken

Maar krijg je een betaalde stage of ga je naast je studie ook nog werken in het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Ook je leeftijd kan hierbij een rol spelen. Daarom is het altijd handig om een aantal maanden voor vertrek contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over je verzekeringsstatus. Dit is de uitvoerder van de volksverzekeringen in Nederland.

Studeren in EU-land of Zwitserland

Daarnaast gelden er nog aparte regels als je in een EU/EER-land of in Zwitserland gaat studeren. Kies je één van deze landen dan kan je bij je zorgverzekeraar een EHIC aanvragen. Wanneer je deze hebt heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het land waar je gaat studeren.

Ga je in een ander verdragsland studeren? Vraag dan een formulier 111 aan, dan heb je ook recht op spoedeisende hulp buiten Europa.

Studeren in een niet-verdragsland

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in een niet-verdragsland gaat studeren. Dan hou je alsnog recht op de zorg volgens de voorwaarden van je Nederlandse zorgpolis. Check dan ook voor je vertrek wat de voorwaarden van je verzekering zijn.

Kortom, er zijn verschillende situaties waarin andere regels gelden. De beste tip die wij dan ook kunnen geven is om altijd voor de zekerheid even bij je zorgverzekeraar te informeren naar je dekking. Hierbij gaat het om de dekking van je Nederlandse zorgpolis in het buitenland. Is de dekking niet voldoende? Zorg dan dat je een aanvullende verzekering afsluit. Daarnaast raden wij jou natuurlijk ook sterk aan om makkelijk, zonder Digid, je zorgtoeslag op Leuker.nl aan te vragen! Zodat je überhaupt in eerste instantie recht hebt op zorgtoeslag.