Hoe regel je eenvoudig zelf goedkoop energie?

Als je op jezelf gaat wonen, is de kans groot dat je ook energie moet regelen. Het is dan natuurlijk wel lekker als je daar niet te veel voor hoeft te betalen. Het uitzoeken van energiecontracten is veel werk en best ingewikkeld, daarom leggen we je hier helder uit waar je op moet letten.

Via vergelijkingssites bieden veel energieleveranciers je een welkomstbonus of korting aan als je bij hen een contract afsluit. Dit zijn vaak best grote bedragen en hierdoor is het bedrag dat je per jaar moet betalen een stuk lager dan normaal. Door slim te zoeken en te vergelijken, kun je hier elk jaar flink mee besparen.

Snel en eenvoudig vergelijken kan bij Pricewise!

Waar moet je op letten?

Welkomstbonus

De welkomstbonus of korting is alleen geldig als je het hele contract uitzit. Beëindig je je contract eerder, dan krijg je dus niet de beloofde korting en moet je alsnog bijbetalen.

Boete bij beëindigen contract

Als je je contract vroegtijdig beëindigd, krijg je meestal ook een boete. Wanneer je overstapt naar een nieuwe leverancier, wordt deze boete vaak door die leverancier betaald.

Hoger tarief na je contract

Als je huidige energiecontract afloopt en je doet niets, betaal je vanaf dat moment vaak direct de standaardtarieven van jouw leverancier. Deze tarieven zijn meestal een stuk hoger. Je gaat dan dus opeens meer betalen!

Het beste overstapmoment

Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is eigenlijk een voorschot op je jaarrekening. Zomers verbruik je natuurlijk minder energie dan in de winter, maar je maandelijkse voorschot blijft gelijk. Eigenlijk betaal je in de zomer dus al een deel van je verbruik in de winter. Als je in de zomermaanden overstapt, voorkom je dat je tegen een ongunstig tarief al voor een deel de winter betaald hebt.

Opzegtermijnen

Hou er rekening mee dat alle energiecontracten een opzegtermijn van 30 dagen hebben. Ook hebben nieuwe leveranciers meestal een bedenktijd van 14 dagen. Het kan dus 6 weken duren voordat je klant bent bij een nieuwe leverancier. Regel je overstap altijd voordat je contract afloopt, want anders betaal je deze periode waarschijnlijk te veel geld!

De belangrijkste begrippen uitgelegd

Dit tarief is een voorschot op je jaarrekening en staat vast voor een langere periode, meestal 1 tot 3 jaar. Je betaalt dus hetzelfde maandbedrag in die periode. Als je in die periode minder energie verbruikt dan verwacht, krijg je aan het einde een deel van je geld terug.

 • Voordeel
  • Met een vast tarief kies je voor zekerheid. Je weet wat je gaat betalen, en dus ook dat de prijzen niet gaan stijgen.
  • Je krijgt vaak grotere kortingen op contracten met een vast tarief.
 • Nadeel
  • Als de energieprijzen dalen, blijft jouw tarief nog steeds gelijk. Je profiteert dus niet van prijsdalingen.
  • Wanneer je je contract vroegtijdig wil beëindigen, moet je meestal een boete betalen.

Dit tarief is variabel en kan dus per maand anders zijn. Het kan zowel stijgen als dalen.

 • Voordeel
  • Deze contracten zijn meestal voor onbepaalde tijd, dus je kan opzeggen wanneer je wil.
 • Nadeel
  • Je krijgt meestal geen kortingen op contracten met een variabel tarief.
  • Variabel tarief kan veranderen. Het kan dus ook stijgen, dan betaal opeens meer dan de maand daarvoor.
Waar bestaan je kosten uit?
Belastingen
Leveringskosten stroom
Leveringskosten gas
Transportkosten stroom
Transportkosten gas

De leveringskosten bestaan voor een groot deel uit variabele kosten. Dit zijn de kosten voor de hoeveelheid elektriciteit (kWh) en gas (m3) die je verbruikt.. Daarnaast zijn er ook vaste kosten. Dit zijn een soort abonnementskosten en deze hebben niks te maken met je verbruik. De kosten verschillen per leverancier.

Je betaalt ook netbeheerkosten, bijvoorbeeld voor de aanleg en het onderhoud van de kabels en leidingen naar je meterkast. De kosten hangen af van het soort meter dat je hebt en in welke regio je woont. Ook transportkosten vallen hier onder; dit zijn de kosten die gemaakt  worden door de netbeheerder voor het transporteren van je energie. Iedere regio heeft een eigen netbeheerder (b.v. Liander in Noord-Holland en Enexis in Groningen).

Als je overstapt naar een nieuwe leverancier, wordt je oude contract meestal door hen beëindigd. Je hoeft hier dus zelf niks meer aan te doen. Let op! Als je gaat verhuizen, dan moet je wel zelf je huidige contract opzeggen. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Contracten vergelijken? Pricewise!

Zelf eenvoudig een voordelig contract regelen? Kijk en vergelijk dan snel op Pricewise.nl.

Woon je op jezelf?

Check hier of je recht hebt op huurtoeslag!

Woon je op jezelf?

Check hier of je recht hebt op kwijtschelding!