FAQ Veelgestelde vragen

Heb je een vraag voor Leuker.nl? Hieronder staat een lijst van veelgestelde vragen over o.a. Belasting terugvragen en Zorgtoeslag.

Veelgestelde vragen over Belasting terugvragen/aangifte

VT

Jazeker! Wij hebben een digitale verbinding met de Belastingdienst waardoor je veilig en vertrouwd je aangifte bij ons kunt doen. Onze tool is daarnaast beoordeeld door accountants en fiscalisten en werkt uitstekend. Net alsof een financieel expert je aangifte doet, maar dan vanuit je eigen huis. Of onderweg. Want de tool werkt op je laptop, tablet en zelfs op je smartphone. Handig toch?!

Nee, die heb je niet nodig en wij ook niet. Na betaling heb je ons gemachtigd om de aangifte in te dienen. Dat kunnen wij zonder DigiD-code, doordat wij een beveiligde digitale verbinding hebben met de systemen van de belastingdienst.

Om belasting terug te vragen heb je wat gegevens nodig. Deze vind je op je jaaropgave(n). Dit is een overzicht dat je ieder jaar – vaak in januari of februari – krijgt van het bedrijf waar je hebt gewerkt. Op zo’n jaaropgave staat hoeveel belasting jij in dat jaar hebt betaald. Het heet vaak ‘loonheffing’ of ‘loonbelasting’. Kijk maar eens op je jaaropgave. Het bedrag dat daar staat heb je nodig om je belasting terug te vragen.

Je werkgever moet ieder jaar een jaaropgave sturen. Met de post of digitaal. Dat maakt niet uit. Heeft hij dit niet gedaan? Bel dan zelf even en vraag er gewoon om. Je mag ook je allerlaatste loonstrookje gebruiken om belasting terug te vragen. Als het goed is staan hierop ook alle gegevens die je nodig hebt. En anders moet je je werkgever toch echt even bellen.

Niet iedereen. Leuker.nl is speciaal gemaakt voor scholieren en studenten met een bijbaan, werknemers die net aan een baan starten of bijvoorbeeld buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Zonder bijzondere situatie of kosten. Wil je weten of jij met Leuker.nl je belasting terug kunt vragen? Hier kom je snel achter door de vragen te beantwoorden onder Start je aanvraag. Deze vragen krijg je als je onze online teruggave start.

Meestal laat de Belastingdienst je binnen 2-4 maanden weten hoeveel je terugkrijgt. Soms duurt dat langer, helaas vertelt de Belastingdienst niet waaraan dat precies ligt. Daarna staat het geld binnen een paar dagen/weken op je rekening.

Je kan altijd de belastingdienst bellen en vragen hoe het met je aangifte staat, het is een gratis tel nr: 0800 – 0543. Ze zijn meestal heel behulpzaam.

Als je DigiD hebt, zou je ook eens kunnen inloggen op mijn.belastingdienst.nl en kijken of daar iets over de verwerking staat vermeld.

Indien je rekening nummer bij de Belastingdienst niet bekend is, zullen ze je daar automatisch over contacten.

Vraag jij je belasting terug op Leuker.nl? Dan zie je direct wat je terugkrijgt en sturen je aangifte direct na de Belastingdienst en laten je binnen enkele uren (max dagen) weten of ze het goed hebben ontvangen en in behandeling nemen.

Met Afterpay hoef je niet meer te wachten op je geld maar kun je direct je belastingteruggaaf besteden. Indien je voor deze betaaloptie kiest dan vul je bij je belastingaangifte jouw persoonsgegevens in waardoor je direct je teruggave kan besteden. De teruggaaf kan je tot maximaal 250 euro aan één aankoop in één webwinkel via AfterPay besteden. Inmiddels zijn er al meer dan 5.000 webshops bij AfterPay aangesloten, waaronder; Kijkshop, Frontrunner, MenAtWork en Sasha Shoes.

Zodra je in een webshop voor AfterPay kiest en je persoonlijke informatie invult, zal AfterPay je meteen herkennen en de betaling met je belastingteruggave verrekenen (max 250 euro). AfterPay zal pas na 90 dagen jouw webshopbetalingen incasseren. Die kan je dan makkelijk betalen met je inmiddels ontvangen belastingteruggave van de Belastingdienst.

De Belastingdienst stort het geld op het bank rekening nr dat bij hun bekend is van je. Indien je rekeningnummer niet bij ze bekend is, zullen ze je daar eerst schriftelijk over contacten. Je kan je rekeningnummer bij ze wijzigen door even contact met ze op te nemen.

Controleer de gegevens die je invult altijd twee keer. Eén fout bedrag, kan er al voor zorgen dat je minder terugkrijgt. En dat wil je natuurlijk niet. Heb je toch een fout gemaakt tijdens het invullen? Bij iedere stap kan je terug om nog iets aan te passen. Is je teruggave al naar de Belastingdienst gestuurd? Vul dan gewoon nog een keer de teruggave in hier op Leuker.nl. De Belastingdienst gaat automatisch met je laatste aanvraag aan de slag.

Iedereen betaalt belasting. Jij ook. De overheid gebruikt dat geld voor dingen die nodig zijn in ons land. Bijvoorbeeld voor ziekenhuizen of nieuwe wegen. Koop je iets, dan zit in de prijs een stukje belasting. Dit heet dan BTW. Maar ook als je werkt, gaat automatisch een stukje van je loon naar de belastingdienst. Dat noemen we loonbelasting. De Belastingdienst controleert later toch nog graag of je genoeg loonbelasting hebt betaald. En niet teveel of te weinig. Daarom vragen zij je belastingaangifte te doen.

De Belastingdienst stuurt iedereen die aangifte moet doen een aangiftebrief. Je weet wel, de bekende blauwe envelop. Als jongere ontvang je deze alleen als je recht hebt op een voorlopige teruggave EN al eerder je geld hebt terug gevraagd. Heb je dat nog nooit eerder gedaan?

Dan betaal je wél belasting, maar ontvang je niet de blauwe envelop. Dit geld kan je dus terugvragen. Als je wilt kan dit meteen online op Leuker.nl.

Ja en het kan je best veel geld schelen.

Hoe dit kan? Als je werkt betaal je belasting en premies. Dit heet loonbelasting. Het gaat automatisch van je loon af, nog voordat het op je rekening staat. Als scholier of student werk je vaak niet het hele jaar. Maar de Belastingdienst berekent de belasting wel alsof je een heel jaar gewerkt hebt. Je betaalt dus teveel. Dit teveel kan je terugvragen hier op Leuker.nl.

Ja, dat kan. Tot 3 jaar terug zelfs op dit moment (dit worden er straks zelfs 5)!

Dat kan via de Belastingdienst met een P-formulier of via het aangifteprogramma. Het invullen hiervan is best lastig en je hebt een DigiD nodig. Je kan er ook voor kiezen om via Leuker.nl je belasting terug te vragen. Invullen is simpel, veilig en snel. Je weet meteen hoeveel je terugkrijgt!

Je “belastingaangifte” en je “voorlopige teruggave” zijn twee verschillende dingen. Als het gaat om het doen van Belastingaangifte dan zul je dat op de site van de Belastingdienst moeten doen. Dit kan niet via Leuker.nl.

Heb je een brief ontvangen voor het indienen van een Aanvraag voorlopige teruggave, dan kun je dat zonder DigiD op Leuker.nl doen. Let wel op je hebt je jaaropgave(n) nodig.

Nee, via Leuker.nl kun je ook je zorgtoeslag aanvragen en later dit jaar geldt dat ook voor je Huurtoeslag.

Jouw gegevens zijn bij ons veilig. Niemand heeft toegang tot jouw gegevens of kan de gegevens die je via Leuker.nl verstuurt zien. Ook wij niet. Dit staat allemaal in ons Privacy Statement en die mag je gerust lezen.

Load More

Veelgestelde vragen over Zorgtoeslag

ZT

De zorgtoeslag is een maandelijkse financiële tegemoetkoming bedoeld voor mensen met een laag inkomen en waarvoor de zorgpremie een relatief hoog bedrag is. Je krijgt de zorgtoeslag toegekend van de Belastingdienst, maar alleen wanneer je hier recht op hebt. Voor scholieren en studenten geldt dat je recht hebt op de zorgtoeslag vanaf je 18e verjaardag.

De zorgtoeslag is in het leven geroepen om de stijgende zorgpremie te compenseren zodat de verplichte basisverzekering ook voor mensen met een lager inkomen toegankelijk en betaalbaar blijft.

In je account van Leuker.nl zie je of je zorgtoeslag door de Belastingdienst goed is ontvangen en wordt verwerkt.
De Belastingdienst neemt na  2-4 maanden contact met je op. Het is lastig te zeggen waar dat precies van afhangt, dat vertelt de Belastingdienst helaas niet. Misschien hebben ze het heel erg druk en duurt het wat langer, of valt hun iets op en willen ze nog even rustig naar je aanvraag kijken.

Je kan altijd de belastingdienst bellen en vragen hoe het met je aanvraag staat, het is een gratis tel nr: 0800 – 0543. Ze zijn meestal heel behulpzaam.
Als je DigiD hebt, zou je ook eens kunnen inloggen op mijn.belastingdienst.nl en kijken of daar iets over de verwerking staat vermeld.

Je ontvangt je Zorgtoeslag altijd vanaf je opgegeven ingangsdatum. Als de ingangsdatum in het verleden ligt, zal je de zorgtoeslag van de vorige maanden in 1 keer ontvangen en dan vervolgens iedere maand.

Je ontvangt je Zorgtoeslag altijd vanaf je opgegeven ingangsdatum. Als de ingangsdatum in het verleden ligt, zal je de zorgtoeslag van de vorige maanden in 1 keer ontvangen en dan vervolgens iedere maand.

Je kan zelfs zorgtoeslag aanvragen van het vorige jaar tot September van het huidige jaar. Bijvoorbeeld: zorgtoeslag 2015 kon je aanvragen tot eind Augustus 2016.

We proberen het zo makkelijk en eenvoudig mogelijk te maken om snel je zorgtoeslag aan te vragen, gecombineerd met leuke acties met korting.
Bij ons hoef je niet je inkomen in te vullen, dat je vaak niet precies weet, want dat staat op je jaaropgave die je waarschijnlijk nog niet heb ontvangen.
Dus indien je aan een paar voorwaarden voldoet, selecteer je de datum wanneer de zorgtoeslag moet in gaan en klaar is kees.

Je komt in aanmerking voor de zorgtoeslag als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt zelf een Nederlandse basis verzekering;
 • Je inkomen niet te hoog is, in 2015 is dat 26.317 Euro (alleenstaanden) of 32.656 Euro (met je partner). Wij maken het je graag gemakkelijk, bij ons hoef je geen inkomen in te vullen en slechts aan te geven dat je niet meer dan 19.463 euro verdient in 2015, zodat je recht op maximale zorgtoeslag. Als je meer verdient, krijg je minder zorgtoeslag en moet je precies invullen wat je inkomen is. Op dit moment is dat niet mogelijk bij ons en raden we je aan het programma van de Belastingdienst te gebruiken.

Je zorgtoeslag kun je heel makkelijk aanvragen hier op Leuker.nl. Start de aanvraag, beantwoord een paar simpele vragen en wij sturen je aanvraag direct door naar de Belastingdienst. Je hebt geen DigiD nodig, je aanvraag versturen we direct digitaal en hebben misschien leuke acties voor je.

Je zorgtoeslag kun je natuurlijk ook gewoon aanvragen op de pagina van de Belastingdienst. Als je recht hebt op de zorgtoeslag dan wordt je hierover door de Belastingdienst geïnformeerd. Voor het aanvragen van de zorgtoeslag heb je dan wel een DigiD nodig.
De Belastingdienst zal je aanvraag verwerken en controleren en de zorgtoeslag elke maand naar je overmaken.

Je hebt vanaf je 18e verjaardag recht op zorgtoeslag (mits je aan de voorwaarden voldoet). Het is dus verstandig direct de zorgtoeslag aan te vragen. Na je eerste aanvraag en toekenning blijft de toeslag gewoon doorlopen mits je blijft voldoen aan de voorwaarden. Je krijgt hierover aan het begin van het volgend jaar, een bericht van de Belastingdienst over het vorig jaar ontvangen zorgtoeslag.

Het is belangrijk eventuele wijzigingen, die effect hebben op de zorgtoeslag voorwaarden, op tijd door te geven aan de Belastingdienst, anders moet je misschien achteraf veel centjes terugbetalen aan de Belastingdienst. Maar het kan ook zijn dat je achteraf juist meer ontvangt dan verwacht omdat je bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen.

Je hebt vanaf je 18e verjaardag recht op zorgtoeslag (mits je aan de voorwaarden voldoet). Het is dus verstandig direct de zorgtoeslag aan te vragen. Na je eerste aanvraag en toekenning blijft de toeslag gewoon doorlopen mits je blijft voldoen aan de voorwaarden. Je krijgt hierover aan het begin van het volgend jaar, een bericht van de Belastingdienst over het vorig jaar ontvangen zorgtoeslag.

Het is belangrijk eventuele wijzigingen, die effect hebben op de zorgtoeslag voorwaarden, op tijd door te geven aan de Belastingdienst, anders moet je misschien achteraf veel centjes terugbetalen aan de Belastingdienst. Maar het kan ook zijn dat je achteraf juist meer ontvangt dan verwacht omdat je bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen.

De acties van deze periode kun je bekijken op de Actiepagina

Heb ik recht op zorgtoeslag als ik nog thuis woon?

Ja, meestal wel. In deze FAQ lees je wanneer je precies recht heb op zorgtoeslag.  Als je ouder bent dan 27 jaar, ben je mogelijk een toeslagpartner van de ander waar je mee in het zelfde huis woont en ontvang je minder zorgtoeslag. Echter, als kind ben je niet snel een toeslagpartner. Je bent bijvoorbeeld toeslagpartner als je samen een huis heb. Zie in de FAQ de voorwaarden van een toeslagpartner.

Wat is een toeslagpartner?

Als je toeslagpartner hebt/bent, ontvang je minder zorgtoeslag.  Als je aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet, heb je een toeslagpartner:

 • Je hebt een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris.
 • Je hebt samen een kind.
 • Jij of je partner heeft een kind van de ander erkend.
 • Je bent partner voor een pensioenregeling.
 • Je hebt samen een koopwoning.
 • Jij of 1 van je medebewoners heeft een inwonend kind jonger dan 18 jaar. Is je medebewoner een onderhuurder? Dan bent je niet elkaars toeslagpartner.
 • Je bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
 • Je was in het vorige jaar al elkaars toeslagpartner.

Load More

De algemene voorwaarden vind je hier
De privacy statement vind je hier