Alles over het studentenreisproduct!

Op Leuker.nl leggen we je alles helder uit over het studentenreisproduct. Zo weet jij niet alleen hoe je het aanvraagt, maar ook hoe en wanneer je het straks weer moet stopzetten!

Een van de voordelen van studeren is het studentenreisproduct. Gratis reizen doordeweeks en in het weekend met korting, super handig! Maar hoe lang heb je er eigenlijk recht op?

Wat is het?

Met het studentenreisproduct kunnen studenten gratis of met korting met het OV reizen. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Het reisproduct wordt gekoppeld aan een persoonlijke OV-chipkaart.

Wanneer heb je er recht op?

Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Je hebt er recht op tijdens de nominale duur van je opleiding en het jaar erna. Stel je doet een opleiding van 3 jaar, dan heb je er dus 4 jaar recht op. Alleen minderjarige, voltijds mbo’ers in de beroeps opleidende leerweg kunnen het ook zonder studiefinanciering aanvragen.

Hoe vraag je het aan?

Week of Weekend?

Je krijgt automatisch een weekabonnement. Maar misschien is een weekend abonnement wel veel handiger!

Wisselen van abonnement

Alle studenten krijgen automatisch een weekabonnement. Als jij vaker in het weekend reist, is het misschien handiger om je abonnement om te zetten. Je kan dan overstappen naar een weekend abonnement, zodat je in het weekend gratis reist. Overstappen kan maar 2 keer per jaar, en je kan niet binnen 2 maanden 2 keer wisselen.

Wat moet je doen?

 Week-OVWeekend-OV
WeekGratis van maandag 04:00 tot zaterdag 04:0040% korting vanaf 09:00 daarvoor normaal tarief
Weekend40% korting van zaterdag 04:00 tot maandag 04:00Gratis van vrijdag 12:00 tot maandag 04:00
Zomervakantie40% kortingZelfde regeling als normaal
Feestdagen40% korting vanaf 04:00 tot 04:00 de volgende dagGratis vanaf 04:00 tot 04:00 de volgende dag

Stopzetten!

Ben je afgestudeerd of stop je met studeren? Dan moet je het studentenreisproduct zelf stopzetten!

Als je afstudeert, stopt met studeren of langer doet over je studie heb je geen recht meer op het reisproduct. Je moet dit stopzetten vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Als je te laat bent, wordt er bij DUO een schuld opgebouwd van € 97,- per halve maand!

 

Let op! Je hebt geen recht meer vanaf het moment dat je afstudeert (afstudeerdatum). Het kan zijn dat je pas later officieel uitgeschreven bent bij je school of universiteit.

Tips

  • Zet je reisproduct vóór de eerste werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt stop. Het kan namelijk vijf werkdagen duren voordat dit goed verwerkt is op Mijn DUO.
  • Check na vijf dagen altijd op Mijn DUO of het stopzetten echt gelukt is.
  • Ben je het niet eens met jouw stopzetdatum? Dan kun je een ‘Correctie stopzetdatum‘ aanvragen.

Hoe zet je het stop?

Na je studentenreisproduct

Als je afgestudeerd bent of stopt met studeren, heb je helaas geen recht meer op het reisproduct. Gelukkig heeft de NS een goede deal voor je!

 

Je krijgt van de NS een jaar lang gratis een Dal Voordeel abonnement. Hiermee reis je met 40% korting buiten de spits. Je kunt ook kiezen voor € 50 korting op een ander NS-jaarabonnement. Dit aanbod geldt tot 3 maanden na het beëindigen van je studentenreisproduct.

Studie of stage in het buitenland

Ga je tijdelijk naar het buitenland voor studie of stage? Dan heb je recht op een financiële vergoeding van je studentenreisproduct!

Wanneer heb je er recht op?

Als je tijdelijk in het buitenland gaat wonen, omdat je daar gaat studeren of stage gaat lopen, heb je recht op een maandelijkse ov-vergoeding. De stage moet dan wel onderdeel zijn van je opleiding. In het buitenland kun je geen gebruik maken van het studentenreisproduct, maar moet je natuurlijk wel reizen naar school of stage. Van de overheid krijg je daarvoor een vergoeding van € 89,07 per maand. Zo reis je toch min of meer gratis!

Hoe vraag je de vergoeding aan?

Student?

Echte studenten hebben ook een CJP pas. Check de voordelen hier!

Student?

Echte studenten hebben ook een Knaek pas. Check de voordelen hier!